System POS – wygoda czy konieczność?

Systemy POS są bardzo popularne w branży gastronomicznej. Czy jednak są one rzeczywiście koniecznie? A może jest to oznaka wygody? Przeczytaj ten artykuł i sprawdź, jak brzmi odpowiedź na to pytanie.

Co to jest system POS?

System POS jest to połączenie kasy fiskalnej wraz z oprogramowaniem. Jego głównym zadaniem jest usprawnienie procesu sprzedaży. Dzięki stanowiskowi POS przebiega ona bardzo szybko i jest intuicyjna zarówno dla klienta, jak i dla pracownika. Obecnie większość stanowisk obsługiwanych jest przez ekran dotykowy, choć zdarzają się też takie, przy których używa się myszki. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie, bo znacznie wydłuża sprzedaż. A przecież w programie POS chodzi o to, by tę czynność maksymalnie skrócić.

System POS – wygoda czy konieczność?

Jeszcze kilka lat temu oprogramowania POS były rzadko spotykanymi zjawiskami. Teraz się to wszystko powoli zmienia. Praktycznie każdy sklep lub restauracja ma wprowadzony system POS. Czy jest to jednak dobra inwestycja? A może jedynie moda, która przeminie za kilka lat? Zdecydowanie nie. System POS jest postępem technologicznym, który na stałe zagości w wielu branżach, a w szczególności gastronomicznej. Owszem, jest to bardzo wygodne rozwiązanie, bo znacznie ułatwia ono pracę, jednak nie oznacza to, że nie jest ono potrzebne. Wręcz przeciwnie. Praca w gastronomii jest bardzo ciężka, a w szczególności zarządzanie lokalem. Dlaczego by więc sobie nie pomóc i nie skorzystać z rozwiązań, które oferuje nowoczesna technologia? Tym bardziej, że system POS jest bardzo przydatny. Dzięki niemu wiele spraw, jak np.: składanie zamówienia do kuchni, można załatwić elektronicznie ze stanowiska. W ten sposób kelner zaoszczędza mnóstwo czasu, który może przeznaczyć na obsługę gości. Korzystają na tym wszyscy. W końcu zadowolony klient generuje zyski oraz buduje Twój wizerunek.

Jakie funkcje ma system POS?

System POS to nie tylko oprogramowanie, w którym można składać zamówienia. Pozwala on również modyfikować rachunki i zamówienia, przydzielać rabaty, czy też drukować faktury. Poza tym jako właściciel będziesz miał wgląd do funkcji, dzięki którym dowiesz się, jaką sprzedaż generuje dany kelner. Prócz tego program rejestruje także czas pracy oraz pozwala Ci zminimalizować nadużycia pracownicze, które, niestety, w branży gastronomicznej bardzo często się zdarzają.