Sprawne zarządzanie w gastronomii – dowiedz się więcej

Branża gastronomiczna jest jedną z najtrudniejszych. Same umiejętności kulinarne nie wystarczą. Sporym wyzwaniem jest zarządzanie w gastronomii. Z pomocą przychodzą programy dedykowane osobom prowadzącym biznes gastronomiczny – http://gastro.pl/zarzadzanie-personelem-portal-pracowniczy/. W jaki sposób usprawnić zarządzanie w gastronomii? Odpowiedź w artykule.

Usprawnij pracę restauracji poprzez nowoczesne oprogramowanie

Prowadzenie restauracji to nie małe wyzwanie. Sprawne zarządzanie restauracją obejmuje nie tylko ułożenie karty menu i nadzorowanie pracy kuchni. Sporo problemów nastręcza chociażby skompletowanie odpowiedniej załogi. Wiele procesów w zarządzaniu restauracja można jednak usprawnić. Wszystko za sprawą nowoczesnych programów do zarządzania w gastronomii. Można je wykorzystać chociażby do prowadzenia sprzedaży.

W gastronomii tradycyjna kasa fiskalna nie zawsze się sprawdza. Potrzebny jest intuicyjny i szybki program do obsługi sprzedaży. Polecamy zwłaszcza takie oprogramowanie, które można obsługiwać poprzez ekran dotykowy. Najlepszy program powinien pozwalać na dowolną konfigurację ustawień. Na rynku znajdziemy takie oprogramowanie, w których do logowania wystarczy jedynie przycisk palca. Każdy pracownik może mieć przypisane mu konto z ograniczeniem w dostępie do niektórych informacji. Kelner może widzieć tylko sprzedaż, z kolei manager ma dostęp do większej ilości opcji. Tego typu programy do zarządzania w gastronomii pozwalają tworzyć analizy zysków lokalu. Za jego pośrednictwem można składać zamówienia online czy kontrolować stany magazynowe. Zarządzanie w gastronomii staje się łatwiejsze.

Zarządzanie w gastronomii stanami magazynowymi

W gastronomii niezwykle istotną kwestią jest prowadzenie gospodarki magazynowej. Nie ma nic gorszego niż pieniądze utopione w zamrożonym towarze. Wszyscy doskonale wiemy, że największe szanse powodzenia mają te restauracje, które oferują wyłącznie świeże dania. Profesjonalne zarządzanie w gastronomii powinno opierać się na kontrolowaniu stanów magazynowych. Gdy wyposażony jest w dodatkowe funkcje pozwalające dokonywać analizy realnych stanów magazynowych, to przynosi ze sobą spore oszczędności. Za jego pomocą o wiele lepiej kontrolować koszty, mowa więc o realizacji Food Cost. Za pomocą oprogramowania o wiele łatwiej jest ocenić właścicielowi restauracji czy dana potrawa przyniesie zysk. Czy koszty jej wykonania w postaci zakupu produktów, opłacenia pracy kucharzy mają odzwierciedlenie w cenie.

Szybka realizacja zamówień

Nowoczesne oprogramowanie do zarządzania w gastronomii pozwala również przeprowadzać inwentaryzację. Dzięki temu, że w systemie zawarte są wszystkie produkty, które znajdują się na stanie restauracji. Kolejną ważną kwestią jest szybka obsługa. Znajdziemy w Polsce liczne restauracje, których powierzchnia łącznie z ogródkami przyprawia o zawrót głowy. Sprawne zarządzanie w gastronomii odnosi się do szybkiego przyjmowania i realizowania zamówień. Najlepiej gdy kelner ma przed sobą pełen i wyczerpujący opis potraw. W razie konieczności powinien też bez najmniejszego problemu wprowadzić wszelkie zmiany w potrawach.

Nowoczesne oprogramowanie do zarządzania w gastronomii usprawnia wiele procesów. Pozwala łatwiej zarządzać personelem, pracą kuchni czy stanami magazynowymi.